Revista Haemus Nr. 54-57 / 2016-'17

Përmbajtje / Cuprins / Content

Fjalori / Dicţionarul „HAEMUS” ………..9              
ION D. SÎRBU: Nën sundimin e barbarëve        
ARSENIE BOCA: Llojet e syve
VINÇENX GOLLETTI BAFFA: Një sëmundje që s’njeh kufij      

LINGVA
PÄR LAGERKVIST: M’u lejua vetëm...  
KOPI KYCYKU: Prit!     

PËRSIATJE / CUGETARE
Outizmi, ose e sotmja kundër së përhershmes

PERLA
ARIAN LEKA: Nimic mai mult decât luna (Asgjë më shumë sesa hëna)            
PAUL VINICIUS: para se të lindej (înainte de a se fi născut)   
ENTELA TABAKU SÖRMAN: un pumn de viață, cât să mori (një grusht jetë, sa me vdekë)    
EUGEN JEBELEANU: Hanibali              

CLIO
VASILE ANDRU: Monsinjori Vladimir Gjika niset të konvertojë Leninin (Monseniorul Ghika merge să-l convertească pe Lenin) 

PARNASSÓS
ZEF ZORBA: După înmormântare (Mbas varrimit)    
IOAN ES POP: po të mos kisha qënë i detyruar të flisja (dacă n-aș fi fost obligat să vorbesc) 
RUDIAN ZEKTHI: Treburi d’ale dragostei (Punë dashurie)    

ESSE
ADONIS: Mbijetimi i Kartagjenës         
RANDO DEVOLE: Romani ”Bolero”    

SIGNUM
SAVATIE BAȘTOVOI: Dhunti dhe çmime – një dekalog (Haruri și prețuri – un decalog)         

LUPA E HULUMTUESIT / LUPA CERCETĂTORULUI
ARIAN LEKA: F(l)uturizmi shqiptar përballë Futurizmit kanonik (Realizmi socialist – adventus dhe adventurus mes realizmit dhe i/rrealizmit)


MIJËVJETSHI I URTISË / MILENIUL ÎNŢELEPCIUNII
SHËN SILUAN ATONITI: ”Sprovat” dhe “dekoratat” e oshënarit („Întăriturile” și „decorațiile” monahului)

THESARE / COMORI
INGMAR BERGMAN: The Magic Lantern          
DINO BUZZATI: Veza

MEDALION
“Cipa e hollë e dritës që na bëhet lëkurë” – Bisedë me poeten MARIKLENA NIÇO       

PROSA
ELVIRA DONES: Căutați-mă la gunoaie (Kërkomëni në kazanët)       
VERONICA D. NICULESCU: Njeriu, të cilin e pret në shtëpi një kanarinë (Omul pe care-l aşteaptă acasă un canar) 
NDUE UKAJ: Pasqyra e një gjenerali   
BOGDAN MUNTEANU: Palltoja (Paltonul)     

LITERA
Despre lumea lui Panait Istrati și nu numai... – convorbire cu profesorul ZAMFIR BĂLAN    

POETREE
ARDITA JATRU: Mă duc să dorm (Po shkoj të fle), Țara asta a murit de mult (Ky vend ka vdekur prej kohësh), Era o vreme (Ish një kohë), Am venit de departe (Kam ardhur nga larg), Casa mea nu mai e (Shtëpia ime nuk është më), Am rămas încolăcită-n ochii aceia (Kam mbetur kruspull në ata sy), Soarta mea (Fati im)          
CLAUDIU KOMARTIN: Eshtërza (Oscioare), të zgjohesh e të shohësh (să te trezești și să vezi), kotherja e fundit (ultimul dumicat), Mos e besoni (Să nu credeți), Shtrati (Albia), dymbëdhjetë vargje për largimin e frikës, dymbëdhjetë sekonda deri në zhdukjen e dritës (douăsprezece versuri pentru îndepărtarea fricii, douăsprezece secunde până la dispariția luminii), Peshkaqeni i Hirshit (Rechinul lui Hirsch)    

IN/HUMANUS
“Lëkundemi, si lavjerrës, midis adhurimit jo-kritik dhe idolatrisë nga njëra anë dhe harresës së plotë, nga ana tjetër” - Bisedë me shkrimtarin Ardian Vehbiu

KRITIKË / CRITICĂ
SILVANA LEKA: Asimetri tematike brenda krijimtarisë me fytyrë nga mali    

@FIRMO
EDUART SULOLLARI: Garoafele iarna (Karafilat në dimër)  
LAVDIE BAKIU: Mes andrrës e (Mos)zgjimit, Mos u trand, Kur dimnit shallin t’hedhësh n’fyt, Apokalips, ***               
RUDINA MERKURI: Më fal, S’kam kohë, Dashuroj..., Midis jetës dhe zbrazjes, Portë pa pyetje, Dashuria ime               
ETLEVA DURMISHI: Kafe mëngjesi, Natyra, Pikturë në varg, Dimër në Prishtinë, Arti abstrakt, Poezia, Balade Hijesh               

IMAGO MUNDI
ARDIAN VEHBIU: Manhattan Park     
SUADELA BALLIU: Për të mos vdekur shpirtërisht      
ARB ELO: Înline (Drejtvizore)

MITOPOESIS
ASTRIT CANI: Pirati dhe Tristana        

TRADITA / TRADIŢII
NDUE UKAJ: Humusi kulturor e poetik i Martin Camajt            

THEATRON
ELSA DEMO: Shpëtim Gina dhe gjuha e nëndheshme 
JETON NEZIRAJ: Războiul în vremea dragostei (Lufta në kohën e dashurisë)              
GIANINA CĂRBUNARIU: Mihaela, tigresha e qytetit tonë (Mihaela, tigrul din orașul nostru)              

IN MEMORIAM
EUGENIA ŢARĂLUNGĂ: Vasile Andru – doliu şi troliu              

N(T)EXT
LUAN STAROVA: Acea rană a pietrei (Ajo plagë e gurit), Învingătorul (Triumfuesi), Definește-te (Përcaktohu), Neînțelegerea (Keqkuptimi), Ce a rămas (Ç`mbeti), Veșnicia (Amëshimi), Al treilea (I treti), Când voi fi departe de marea aceasta (Kur do të jem larg këtij deti), Femeile care se spală noaptea (Gratë që lahen natën), Iubirea (Dashuria), Nava visului (Galera e ëndrrës), Tăcere și convorbire (Heshtje dhe bisedë), Ieșirea (Dalja), Scoica (Guaska)
ELIDA RUSTA: De ceva vreme (Ka do kohë), Nuferii lui aprilie (Zambakët e prillit), A ieși din trupul mort (Me dalë prej trupit t’dekun), Barca mea (Varka jeme), Moartea n-am inventat-o noi (Vdekjen nuk e shpikëm na), Am căzut în vise (Kam ra në andrra) Noaptea m-a îmbrăcat în moarte (Nata më veshi me vdekje), E dragoste (Asht dashni), Lumina se stinge încet (Drita fiket kadalë), Umbrelor (Hijeve), Când îmi voi schimba viață (Kur t’ndërroj jetë)
IULIA ENKELANA: Călătorie spre orașul fără apusuri              
BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Bixhoz (Barbut)
ALEXANDRU UIUIU: Pse nuk vdiq më gjyshi (De ce nu a mai murit bunicul)

AB HONORES
KOPI KYÇYKU: Me numurin 1 të shkencës shqiptare  

DIXIT
SHËN NEKTARI I EGINËS: Për miqësinë (Despre prietenie)   

ZONA
“... njëlloj sikur po u jepet jetë”               
Mendime të kripura të Branko Merxhanit
ION D. SÎRBU: Metafora – tundim i rrezikshëm             
SHPËTIM GINA: Monologul soldatului (Monologu i ushtarit) 
ARDIAN VEHBIU: Z. Shyti i referohet fjalorit  

(AUTO)PORTRET
NOVRUZ XH. SHEHU: Bătrânul cu pepene (Plaku me bostan), Șarpele la mormântul lui tata (Gjarpri tek varri i babait), Calul (Kali)
               
SCOLA
MARIAN POPA: Në histori vetëm aksidentet përsëriten (În istorie numai accidentele se repetă)
               
OPINI-ON
AZIS GJERGJI: The First Albanian Anti-Fascist "Peza" Unit of Freedom Fighters in the Second World War   

HERMES
ARB ELO: Trajtesë mbi natyrën e kohës (Tratat despre natura timpului)             

SCRIPTA MANENT
ELEANA ZHAKO: Në ishullin e zotit Shyti         
REXHEP SHAHU: Dy fjalë për librin ”Një mijë vjet Ajkunë”     

UNI-VERSUM
MIHAI EMINESCU: Jo hamall që ngarkon kujtesën (Nu un hamal care-și încarcă memoria)
ANTON ÇEFA: Nderi – kategori themelore e psikologjisë sonë etnike

URA LIDHËSE / PUNŢI DE LEGĂTURĂ
Prezența Asociației Culturala Albaneze HAEMUS (Prania e Shoqërisë Kulturore Shqiptare HAEMUS)
GENTIAN KYCYKU: Un sprijin real şi constant – o recunoştinţă constantă şi reală (Një mbështetje e mirëfilltë dhe e vazhdueshme – një mirënjohje e vazhdueshme dhe e mirëfilltë)          

QYTETE / ORAŞE
MIHAL HANXHARI: Tirana

DUO
“Në thelb, teatri mund dhe duhet të jetë edhe argëtues, por duhet para së gjithash të jetë edhe një përvojë „e dhimbshme” për publikun” - Bisedë me shkrimtarin JETON NEZIRAJ

DE VIRIS ILLUSTRIBUS
Eminesku në kujtimet e disa bashkëkohësve (Eminescu în amintirile unor contemporani)   

BIBLIOTHAECA HAEMUS
Lirizmi i ngrohtë i shqipes (Përsiatje mbi një vepër pa të dytë në llojin e vet)
“Revelația” lui Kujtim M. Shala în limba română
TEUTA TOSKA: Një letër dashurie për letërsinë           
Eyeland

PENA QË S’U THYEN / CONDEIE CARE NU S-AU FRÂNT
FREDERIK RRESHPJA: Copilărie (Fëmijëri)   
ALEXANDRU MONCIU-SUDINSKI: Dokumentar (Documentar)
PETRAQ KOLEVICA: O viaţă şi o moarte (Një jetë dhe një vdekje)      

ARTE
RUBIN MANDIJA: Pictorialism in some photographs of  Kolë Idromeno
BLERINA SHALARI: Kombëtarja dhe ndërkombëtarja në muzikën shqiptare

BOHEMA
PIER PAOLO PASOLINI: Të panjohur në qytet              

DULCIS IN FUNDO
WISŁAWA SZYMBORSKA: “nuk e dinë ç'barrë mbajnë në duart bosh...”          
Përpara një gote vere, Falënderim, Stacioni, Ela në qiell, Ca fjalë për shpirtin              

BIS REPETITIA PLACENT
I. D. SÎRBU: Nga kaosi në terr 
GABRIELA MELINESCU: Me shkrue (A scrie) 
MARTIN CAMAJ: Cum a ieşit numele din piatră (Si doli emni prej guri)           

MASTER’S
VASILE ANDRU: Mjeshtëria e të menduarit (Meseria de a gandi)       

Revista Haemus Info…493


HAEMUS
Revistë evropiane * Revistă europeană
Themeluar në Bukuresht më / Fondată la Bucureşti în 1998
nga / de

© Drejtues dhe botues / Directori şi editori
Kopi KYÇYKU & Ardian KYÇYKU

ISSN: 1454-1203
ISSN electronic: 2069 – 153X

Nr. 54-57 / 2016-17

www.revistahaemus.blogspot.com

Përgjegjësia e përmbajtjes së shkrimeve u takon autorëve.
Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor revine autorilor.

R e v i s t a H a e m u s
– përmban studime, poezi, ese, prozë, dramaturgji, artikuj shkencorë, përkthime, portrete, njoftime kulturore / conține studii, poezii, eseuri, proză, dramaturgie, articole științifice, traduceri, portrete, informații culturale.

* Ballina është punuar nga Kűdesign sipas një fotografie të bërë nga / Coperta a fost realizată de Kűdesign, după o fotografie semnată: IuliaEnkelana©