Haemus Plus 2013 - onLine


Ardian-Christian KYÇYKU: Shqip-ëri nga Shqip-ja          7


gjurmë / urme
Shaban SINANI: Statutes of Albanian Cities during the Renaissance humanistic period      8
Andreea-Ileana DANIELESCU: Disa ditë nëpër Vendin e Shqiponjave 14

vita et gestis
Ilia S. KARANXHA: Gjeniu që sfidoi superfuqitë e kohës për identitetin shqiptar      16

istoria
Kopi KYÇYKU: Shqipëria dhe shqiptarët e Azerbajxhanit          20
Monika STAFA: Shteti në pasqyrë të monedhës  24
Jolanda LILA: Torzioni i qënies dhe i etnisë shqiptare   33
Esilda LUKU: Vështrim mbi diplomacinë evropiane ndaj Shqipërisë në Lidhjen e Kombeve           36

Dëshmi / Mărturii
ELINDA MARKU: “Mërgova duke e marre dhimbjen me vete, e duke e bërë edhe më të bukur” (Bisedë)            45

prosa
Luigi PIRANDELLO: Njeriu i vetmuar        48
Hiqmet MEÇAJ: Spre Nicăieri          53

ligo
Rovena VATA: Mali si traditë në letërsinë e vjetër: Buzuku, Budi, Bogdani, Bardhi  56

scola
Kastriot MARKU: La scuola letteraria francescana di Scutari    61
Valbona Gaçe AVDULLAJ: Kah Përjetësisë në “E Madhe Është Gjëma e Mëkatit”e Mitrush Kutelit 76

portrete
Fiqri SHAHINLLARI: Kristo Floqi – politikan, shkrimtar, jurist 83

nenumăraţi vânzători de lumânări / shitës të panumurt qirinjsh        87
Nikolla SPATHARI: În noaptea aceea (Atë natë), Ţiganca (Ciganja), Stejarul (Lisi), Eva şi merele (Eva dhe mollët), În memoria mea (Në kujtesën time), Ochii tăi (Sytë e tu), Plaja în iarnă (Plazhi në dimër), Cerşetorul bătrân (Lypësi plak), Pe ascuns (Fshehtaz), În vizită la primăvară (Vizitë pranverës)

trupi më nuk ka horizont / trupul nu mai are orizont   89
Ion MARGINEANU: Pasqyrime pjellore (Reverberaţii fecunde), Çast i vdekur (Clipă defunctă), Dhe fjalët (Şi cuvintele), Shi Shkurti (Ploaie de Februarie), Pushim administrativ (Pauză administrativă), Hedh gurin (Arunc piatra), Nën trëndafil (Sub roză), Jam i lodhur (Sunt obosit), Disiplinë e mbledhur (Disciplină culeasă), Trajta të krahut (Ipostaze ale aripei)

esse
Brikena SMAJLI: Poetry and Islands         91
A survey on parallels of M. Camaj’s poetry through Eliot to Heaney   91
Bahtjar HALILI: Impact of external appearance on positive social perception          96
Blerina SHALARI: Pavarësia e Shqipërisë në folklorin shqiptar           100

kritika / critica
Alisa VELAJ: Dyzimi i qënies           104

litera
Panait ISTRATI: Kira Kiralina         114

medalion
Jorgo BLLACI: Ghiocelul (Manushaqja), Cucuveaua (Kukuvajka), ***, ***, Diseară avem nuntă (Dasmë kemi sonte)

Valbona BOZGO: Lenini       133

debut
Amalia EREMIA: Titlul absent         137
Credinţa…, Meseria destinului meu!, Negarea durerii, Luciditatea diafană…, Tridentul invizibil al destinului meu…, Nebunia mea...., Nu se poate...., M-am întors acolo....

Mure & vargje / Ziduri & versuri
Nicolae BREBAN: Elegji pariziane (Elegii pariziene)       143
Elegjia e Parë, e Tiresiasit   143
Elegjia e Dytë            144
Elegjia e Tretë           144
Elegjia e Katërt         144
Elegjia e Pestë           145

oraş cu ochi însângeraţi / qytet me sy të përgjakur       146
Maku PONE: Geometrie (Gjeometri), Omul care taie taurul (Burri që ther demin), Proprietate (Pronësi), Cenuşa (Hiri), Natură moartă: Ceştile (Natyrë mort: Filxhanët), Pâinea blestemului (Buka e mallkimit), O mie şi unu de licurici (Një mijë e ca xixëllonja), Punctul de foc (Pika e zjarrit), Tăcerea (Heshtja), Libertatea (Liria)

mito-logos
Valbona AVDULLAJ: Pamje mesianike në “Vargjet e Lira” të Migjenit 148

kujtesa / memoria
Blerina GOCE: Zonja Bovari dhe “horizontalja” e vetëkrijimit   156

encyclopedia
Kopi KYÇYKU: Meridiane dhe Paralele: Në Trojë            164

ethnos
Piro P. TASE: Lashtësia e një qyteti…        167
Antipatrea     167
Historia e një emri…            167
… Biografia e një njeriu dhe…        168
… dhe lashtësia e një Populli          169
Berati dhe qytetërimi lashtë iliro-romak  171
Rrethimi i Durrësit dhe… Beteja e Farsalisë        175

verba manent
Aleksandër Isajeviç SOLLZHENICIN: Harrimi fatal         180

Ardian-Christian KYÇYKU: Nga qyteti prej letre  185

letër-këmbime
“Le t`shkëmbejmë letërsi, më mirë…” – Saša Ilić & Jeton Neziraj          187

onLine
Julia has got attitude            200

musica
Edmir BALLGJATI: Aspekte të studimit të këngës qytetare shqiptare në periudhën post-socialiste          203

@rhetipal
Simona LAZĂR: Legende din Ţara Vulturilor      212

t(n)ext
Luigi PIRANDELLO: Përgjigja         214
Andi MEÇAJ: Shpirti në duart e tjetrit       218
Gjergj FILIPAJ: Shndërrimi i fanatikut       223

lingva
Arjan KALLÇO: Gjuha shqipe e martirizuar edhe në kuzhinë    226

eroii-și vând singurătatea / heronjtë shesin vetminë...  231
Blerina ROGOVA GAXHA: Etajele (Katet), Pantofi s-au învechit (Këpucët janë vjetruar), Printre cei dispăruţi figura și un om (Në mesin e të zhdukurve ishte edhe një njeri), Listă personală (Listë personale)

suferinţa-mi încă nu a murit / vuajtja ime ende s’ka vdekur     234
Martin CUKALLA: Apolonia, zidul... amforele (Apolonia, muri... amforat), mulţime.... nebuni (grumbull... të marrë), E ucis... poetul (Vritet... poeti), cel obosit... războiul (i lodhuri... lufta), Pentru el... (Për të ... ), Pentru... păcătoşi (Për... mëkatarë), Rugăminte (Lutje), Postsuferinţă (Pasvuajtje)

în două mări ascunsă zace toamna…        238
Naim ZOTO: Cetăţile (Kështjellat), Străzi înguste (Rrugë të ngushta), Aşteptând toamna la gară (Duke pritur vjeshtën në stacion), Tu n-ai venit (Ti nuk erdhe), La nunta surorii (Në dasmën e motrës), Tata (Babai), Valurile pe malul din Durrës (Dallgët në bregdetin e Durrësit), Un fluturaş (Një flutur), Apus de soare (Perëndimi i diellit)

Loredana BOROŞ: Cuc / Qyqe        240

codex
Rovena VATA: Koliqi mes kodit kanunor dhe kodit civil           241

tabu
Alma DEMA: Tabuja dhe/e Migjeni/t        246

In Memoriam            250
Pano TAÇI: Sărutul-coşciug (Puthja-qivur), Turnătorul şi eu (Spiuni dhe unë), Moartea (Vdekja), Cea creată cu miere (E gatuara me mjaltë), Scrisoare către inimă (Letër zemrës), Rodie spartă (Shegë e çarë), Nava nopţii (Anija e natës), Uşa închisă (Dera e mbyllur), S-ar părea că trebuie să mor (U dashka të vdes), Predarea (Dorëzimi)

inter-national
Monika STAFA: Hebrenjtë e Kosovës gjatë Luftës së Dytë Botërore   253


cum să trec fluviul / si ta kaloj lumin        272
Abdyl KADOLLI: Câinii în Panteon (Qentë në Panteon), Crez (Kredo), Naşterilor le cânt (Lindjeve u këndoj), Grădinarul (Kopshtari), Măr căzut (Mollë e rënë), Ocean (Ujnajë), Şarpele orb (Gjarpri i verbër), Nimic nu se-ntâmplă fără noi (Asgjë s’ndodh pa ne), Aşteptarea (Pritja), Deschideţi ferestrele (Hapni dritaret)

stilema
Belfjore QOSE: Krahasim i dy receptimeve të kritikës mbi Lasgush Poradecin – Mitrush Kuteli dhe Krist Maloki            274

inima, roabă a destinului / zemra, robinjë e fatit            285
Zyhdi DERVISHI: Memorie-uitarea (Kujtesëharresa), Auto-blestem (Vetëmallkim), Răsturnarea norilor (Përmbysja e reve), Cristale de sinceritate (Kristale çiltërsie), Nocturn (Nokturn), Schimbare de anotimpuri (Ndërrim stinësh), Prigoniţii (Të dëbuarit), Lacrimă sau ochi (Lot apo sy), Răstignirile (Kryqëzimet)

theatrum
Andi MEÇAJ: Ndodhi Në Urë           286
Ragip SYLAJ: Dëbimi nga Parajsa   298
Anna Maria MONTEVERDI: Jeton Neziraj dhe Teatri i Kosovës           312

tableta
Fiqri SHAHINLLARI: Këshillat e miqve italianë    314

o frântură de lună a rămas aici astăzi / një copëz hëne mbeti këtu sonte      316
Alisa VELAJ: E neştiutoare iubirea mea (Është e paditur dashuria ime), Imagine (Pamje), Septembrie (Shtator), Noapte (Natë), Vacuum (Vakuum)

lex
Rezana Konomi (Perrolla), Anila NEPRAVISHTA: Dualiteti normativ, e drejta shtetërore dhe logjika kanunore në 100 vjet shtet të së drejtës  317

essentiis
eja sërish në zjarre, në vatra, ti hi / cenușă, revino în focuri și-n vetre...        323
- Poezi rumune / Poezie românească -     323
Populli: Rreh era...
Mihai EMINESCU: ODË - në metër antik
Ion MINULESKU: Romanca e kyçit
George BACOVIA: Poemë fundore
Vasile VOICULESCU: Soneti CCXVII
Nichifor CRAINIC: Ku janë ata që vanë?
Martha BIBESCU: ***
Ion PILLAT: Koha
Lucian BLAGA: Djepi
Ion VINEA: Përkthim
Eugen JEBELEANU: Si vdiqa
Emil BOTTA: Fantazmagoria
Andrei CIURUNGA: Me gjumin e saj
Marin SORESCU: Sëmundja
Dan LAURENȚIU: Reja e artë
Gheorghe ISTRATE: Në strehën e prindërve
Constanţa BUZEA: Edhe poezia është një gjumë
Cezar IVĂNESCU: Virgjëresha e parë e njeriut
Daniel TURCEA: Njohje
Valeriu Mircea POPA: ***
Ştefan IOANID: 18 prill 1985
Doina URICARIU: Pemë të ëmbla dhe shkrumb fëshfëritës
Lucian VASILIU: Shtatë
Matei VIȘNIEC: Po afrohet fundi i shekullit
Ioan Es. POP: ***
Horia GÂRBEA: Dita e punës
Simona POPESCU: Helika

Rugăciunea Părintelui Ilarion Argatu / Lutja e At Ilarion Argatit         340

signum
Ștefan Augustin DOINAȘ: Yll i trishtë (Stea tristă)           342

con-Vorbiri / bashkë-bisedime
AHMET ÇOLLAKU: Një portret i „vështirë”… Bisedë me Akad. KOPI KYÇYKUN         343

biblios
Një botë më tutje – teatër   350
Re të përmbysura / Nori răsturnaţi          351
“Tё huajt pёr Shqipёrinё dhe Shqiptarёt” – Piro P. Tase           351

premium
Rudyard KIPLING: Në mundsh      353