Revista Haemus Nr. 54-57 / 2016-'17

Përmbajtje / Cuprins / Content

Fjalori / Dicţionarul „HAEMUS” ………..9              
ION D. SÎRBU: Nën sundimin e barbarëve        
ARSENIE BOCA: Llojet e syve
VINÇENX GOLLETTI BAFFA: Një sëmundje që s’njeh kufij      

LINGVA
PÄR LAGERKVIST: M’u lejua vetëm...  
KOPI KYCYKU: Prit!     

PËRSIATJE / CUGETARE
Outizmi, ose e sotmja kundër së përhershmes

PERLA
ARIAN LEKA: Nimic mai mult decât luna (Asgjë më shumë sesa hëna)            
PAUL VINICIUS: para se të lindej (înainte de a se fi născut)   
ENTELA TABAKU SÖRMAN: un pumn de viață, cât să mori (një grusht jetë, sa me vdekë)    
EUGEN JEBELEANU: Hanibali              

CLIO
VASILE ANDRU: Monsinjori Vladimir Gjika niset të konvertojë Leninin (Monseniorul Ghika merge să-l convertească pe Lenin) 

PARNASSÓS
ZEF ZORBA: După înmormântare (Mbas varrimit)    
IOAN ES POP: po të mos kisha qënë i detyruar të flisja (dacă n-aș fi fost obligat să vorbesc) 
RUDIAN ZEKTHI: Treburi d’ale dragostei (Punë dashurie)    

ESSE
ADONIS: Mbijetimi i Kartagjenës         
RANDO DEVOLE: Romani ”Bolero”    

SIGNUM
SAVATIE BAȘTOVOI: Dhunti dhe çmime – një dekalog (Haruri și prețuri – un decalog)         

LUPA E HULUMTUESIT / LUPA CERCETĂTORULUI
ARIAN LEKA: F(l)uturizmi shqiptar përballë Futurizmit kanonik (Realizmi socialist – adventus dhe adventurus mes realizmit dhe i/rrealizmit)


MIJËVJETSHI I URTISË / MILENIUL ÎNŢELEPCIUNII
SHËN SILUAN ATONITI: ”Sprovat” dhe “dekoratat” e oshënarit („Întăriturile” și „decorațiile” monahului)

THESARE / COMORI
INGMAR BERGMAN: The Magic Lantern          
DINO BUZZATI: Veza