Normat evropiane të varrimit / Normele europene de înmormântare

Të vdekurit do të varrosen në qivurë ekologjikë dhe do të vishen me tesha që treten në tokë dhe do të mbathen me këpucë që përdoren vetëm një herë.

Ndërmarrësit e shërbesave mortnore janë të detyruar të shesin qivurë me trashësi të paktën tre centimetra. Ata duhen veshur me material të tretshëm në tokë dhe të paraparë me dalje (valvola me filtër nga ku të eleminohen gazet e qivurim prej druri, me qëllim që gjatë transportit, qivuri të mos thyhet apo kriset). Më i liri qivur “evropian” do të kushtojë rreth treqind euro.

Më e lira mbështjellëse e tretshme në tokë për qivurin ekologjik kushton 28 euro, kurse më e shtrenjta i kalon 160 eurot.

Qivuri duhet të jetë parashikuar me një filtër, me qëllim që mbetjet njerëzore të mos kalojnë në mjedis. Pastruesi më i lirë kushton 25 euro, kurse një pastrues më i përsosur arrin deri në 75 euro.

Mbajtja dhe vigjëlimi i të vdekurit për tri ditë në shtëpinë ku ka jetuar, në përputhje me traditën rumune, nuk lejohet më. Familjet e të ndjerëve janë të detyruara ta dorëzojnë trupin e të vdekurit vetëm në kapela të autorizuara, kurse vigjëlimi mund të zhvillohet vetëm në varreza.Morţii vor fi îngropaţi in sicrie ecologice si vor fi imbracati cu haine biodegradabile si incaltati cu pantofi de unica folosinta.

Antreprenorii de pompe funebre sunt obligati sa vanda sicrie cu grosimea de minimum trei centimetri. Acestea trebuie sa aiba captuseala biodegradabila si sa fie prevazute cu epuratoare (supape cu filtru de carbon care elimina gazele din sicriul de lemn astfel incat, in timpul transportului, acesta sa nu crape). Cel mai ieftin sicriu „european” va costa 12 milioane de lei vechi.

Cea mai ieftina dublura biodegradabila pentru sicriul ecologic costa 28 de euro, iar cea mai scumpa depaseste 160 de euro.

Sicriul trebuie prevazut cu un filtru, astfel incat resturile umane sa nu patrunda in mediul ambiant. Cel mai ieftin epurator costa 25 de euro, iar unul mai performant poate ajunge la 75 de euro.

Tinerea si privegherea mortului timp de trei zile in casa in care a locuit, potrivit traditiei romanesti, nu mai sunt permise. Familiile defunctilor sunt obligate sa depuna corpul persoanei decedate numai in capele autorizate, iar priveghiul se va mai tine numai in cimitire.

No comments: