Revista Haemus Nr. 62-65 / 2021-'22 - Përmbajtje / Cuprins / Content


Fjalori / Dicţionarul „H A E M U S”

Erudiția

Kuptimi

 

LOGOS

PETRAQ KOLEVICA: Muret prej betoni

 

PERLA

OCTAVIAN GOGA: Din larg / Nga largësia

MIGJENI: Zmeul

ARDIANA SALIHU: Destin (Fat)

 

PËRSIATJE / CUGETARE

ANTON ÇEFA: Mikpritja – qenësia më domethënëse e natyrës humane të shqiptarit

 

CLIO

DIANE DUCRET: Gratë e diktatorëve: Elena Çaushesku: luks, qetësi dhe Securitate

 

PARNASSÓS

CONSTANT TONEGARU: I fundit nga 1200 (3 poezi)

VOLKER ZUMBRINK: Gegenwart / Praní (5 poezi, DE / SQ)

 

ESSE

AUGUSTIN CUPȘA: Cine poate să ridice Clopotul de sticlă? Sylvia Plath aka Ester Greenwood

 

SIGNUM

IULIA-MARIA KYÇYKU: Distanța de la om rău la artist bun

 

LUPA E HULUMTUESIT / LUPA CERCETĂTORULUI

PAVLINA LOZANOVA: Black Sea, supply and demand for foreign investment in the region / Черно море – източник и обект на чуждестранни инвестиции в региона


ROVENA VATA MIKELI: Simbolika e vdekjes në romanin “Vdekja më vjen prej syve të tillë”

 

THESARE / COMORI

“Iliada” e Homerit – një epope e epopeve. KËNGA II

 

MEDALION

ERNEST KOLIQI: Negustor de steaguri (Tregtar flamujsh)

HORIA GÂRBEA: filmul pe care l-am mai văzut / filmi që kam parë edhe më parë

 

PROSA

HIQMET MEÇAJ: Secretul zborului (Sekreti i fluturimit)

BASHKIM SHEHU: Qielli i nëndheshëm, ose dyzimi në pasqyrën magjike

 

LITERA

VASKO POPA: Yll (3 poezi)

ARTAN MINAROLLI: Qeni (tregim)

 

UNI-VERSUM

BAJRAM SEFAJ: Pande(h)mia – pjesa I

 

ILLUSTRIBUS

ARDIAN-CHRISTIAN KUCIUK: Connecting of – fragment

 

MASTER’S

LORENC VANGJELI: Ëngjëjt e errësirës

 

FËMINI / COPILĂRIE

Eveniment: patru dintre cărțile lui Bedri Dedja în limba română

Fragmente din: ”Vitejiile lui Norocel Pistruiatul” (Heroizmat e Fatbardh Pikaloshit), ”O călătorie primejdioasă” (Një udhëtim i rrezikshëm), ”Președintele Planetei Roșii”

(Presidenti i Planetit të Kuq), ”Puștii din blocul meu” (Kalamajtë e pallatit tim)

 

O personalitate în-veșnicită – de Acad. KOPI KYÇYKU

 

POETREE

MARIN SORESCU: Mall për babanë (Dor de tată)

MARK SIMONI: Nu vă vindeți vechea casă / Mos e shisni shtëpinë e vjetër (8 poezii, RO)

NURIE EMRULLAI: Aici e atinsă singurătatea mea / Këtu preket vetmia ime (10 poezii)

ALBANA TOÇKA: Brenga e peshkatarit (8 poezi)

 

LINGVA

VIKTOR BAKILLARI: Rreth fjalës “arixhi” në gjuhën shqipe

 

MIJËVJETSHI I URTISË / MILENIUL ÎNŢELEPCIUNII

TEOKLIT DIONISIATI: Shën Nektari i Eginës, çudibërësi (Sfantul Nectarie din Egina, facatorul de minuni)

 

IN/HUMANUS

ARIAN LEKA: The Monopoly of Barbarism

 

KRITIKË / CRITICĂ

ELI KANINA: Asgjë e bukur, e rrëfyer bukur...

DEA KOLGEGA: „The Giver” by Lois Lowry / ”Dhënësi” nga Lois Lowry

 

@FIRMO

ARDIANA SALIHU: Woertigo [DE] / Woertigo [SQ]

 

IMAGO MUNDI

„Gjërat e frikshme për njeriun kanë qenë të vlefshme për shkrimtarin. …” – Bisedë me shkrimtarin BASHKIM SHEHU

 

MITOPOESIS

EQREM BASHA: Nopți de zilieri (Netë argatësh)

AURA CHRISTI: Elegjia e Caqeve (Elegia limitelor)

 

TRADITA / TRADIŢII

ROVENA VATA MIKELI: Naum Veqilharxhi – një rilindës promoter i gjuhës shqipe

 

THEATRON

IULIA-MARIA KYÇYKU: Despre lipsa de egoism a teatrului

 

IN MEMORIAM

CORNELIU VLAD: Cu Nichita, la Premiul Herder / Me Nikita Stëneskun në Çmimin Herder

FAIK BALLANCA: Mama vitregă (Njerka)

Aripa vulturului sau BILAL XHAFERRI

 

N(T)EXT

SUZANA ZISI: Dar cenușa unde s-o duc? / Po hirin ku ta çoj? (15 poezi)

MARK SIMONI: Legjenda e dasmorit të çuditshëm (Tregim)

 

AB HONORES

ION GHIKA: Në kohën e Karaxhës / Pe vremea lui Caragea (prozë)

Le Triangle Magique – Acad. RAYMOND DAUDEL en dialogue avec Acad. VASILE POPA (2004, FR)

Triunghiul Magic – RAYMOND DAUDEL în dialog cu VASILE POPA (2004, RO)

 

DIXIT

MIHAI EMINESCU: Në vuajtje përhumbur (Pierdut în suferință)

ION D. SÎRBU: Rrathë

 

ZONA

DUMITRU PRICOP: Hija e të parëve (Umbra strămoșilor)

KRISTOS RUMELIOTAKIS: Tani secili… (31 poezi, përgatiti dhe shqipëroi HIQMET MEÇAJ

 

(AUTO)PORTRET

IOLANDA MALAMEN: Gloria mea este să vorbesc despre gloria altora / Lavdia ime është të flas për lavdinë e të tjerëve (24 poezi)

 

SCOLA

LORENC LIGORI: Mbivlerësimi i fushatave zgjedhore / Overestimation of election campaigns

 

LOTË DHE BUZËQESHJE / LACRIMI ȘI ZÂMBETE

KOPI KYÇYKU: Vetëm pjesërisht (Tregim)

 

HERMES

YLBER BEZO, REZART DIBRA: Corporate Governance, accounting standards in albanian companies

 

SCRIPTA MANENT

AGIM BAÇI: Mungesa e dashurisë, rruga e askundit!

 

URA LIDHËSE / PUNŢI DE LEGĂTURĂ

MIRCEA PERPELEA, MARCEL N. POPESCU: Personalități albaneze și aromâne în istoria și cultura României / Personalitete shqiptare dhe arumune në historinë dhe kulturën e Rumanisë

 

DUO

Gjuha shqipe në mërgatë

 

BIBLIOTHAECA HAEMUS

Dacă există o voce

 

PENA QË S’U THYEN / CONDEIE CARE NU S-AU FRÂNT

PANO TAÇI: Uşa închisă / Dera e mbyllur (10 poezii)

JORGO BLLACI: Sonet răsturnat / Sonet i përmbysur (10 poezii)

 

DULCIS IN FUNDO

NICHITA STĂNESCU: Hipnos (5 poezi)

 

BIS REPETITIA PLACENT

MARTIN CAMAJ: În templul Aphroditei (3 poezii)

 

Revista Haemus Info - f. 625